Destinasjoner

Søk i lopudreiser.no

Om Split

Sommerpalasset, som i dag er Splits stolthet og ligger i sentrum av byen, lokker daglig til seg tusenvis av turister. Sentrum i Split er samlet mellom 4 palassvegger og de ruinene som står igjen fra Diocletian sitt palass fra 305 e.kr., er utgangspunktet for sentrum. En spasertur gjennom palasset er en vandring gjennom historien, det er over 200 bygninger her inne og lett å bruke noen timer på bare å gå rundt og titte. At vanlige mennesker bor i selve palasset, gir byen en egen sjarm som kan minne om Roma med sine piazzaer og tørkesnorer mellom husene. Havnepromenaden Riva er sentrum av byen og et yndet møtested for både turister og lokalbefolkningen.

Gamlebyen er full av små, sjarmerende butikker, kafeer og restauranter som ligger langs de trange brosteinsgatene. Disse gatene i gamlebyen utgjør en labyrint og det er noe av det som gjør bydelen så sjarmerende. Blir du fullstendig fortapt, kan du bare henge deg på en av lokalbefolkningen. Hele gamlebyen er på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv, med sine bilfrie steingater og gamle lave hus og i markedshallene under hovedporten virker det som om tiden har stått stille i århundrer. Opp gjennom årene har Split vært under tyrkisk, italiensk (Venezia), fransk og østerriksk styre. Split var fra ca. år 620 innenfor keiserpalassets ruiner, tilhørte deretter Venezia i årene 1420–1797 og var så under Østerrike fram til 1919. Keiser Diocletian var kjent for sine grusomheter mot de tidlige kristne, så det er en skjebnens ironi at hans mausoleum senere ble gjort om til det som i dag er kjent som verdens eldste katedral. Under krigen i Jugoslavia på 1990-tallet var byen lite involvert i kamper.

Turområdet Marjan brukes hyppig av Split sine innbyggere. Området er godt vedlikeholdt med fine gangveier, ulike trær og planter, lekeplasser og en dyrehage. Parken strekker seg opp mot en høyde hvor det er flott utsikt over byen, havet og de nærmeste øyene. Forbi marinaområdet ligger et populært grøntområde hvor også Jezinac stranden ligger. Stranda er populær blant lokalbefolkningen men kanskje ikke så fullt befolket som den andre populære stranda, Bacvice som ligger ca. 600 meter fra sentrum og gamlebyen. På begge strendene er det solsenger til leie, strandbar og ferskvannsdusj. I nærheten fins også restauranter, snackbarer og kaffebarer. Fortsetter man å gå på den hyggelige strandveien forbi Bacvice kommer man til enda et langt strandområde. På andre siden av sentrum, utover i området Marjan, er det mest klipper og små bukter, men Split kan altså by på mange gode bademuligheter i gangavstand fra bykjernen.

Split er også et fint utgangspunkt for dagsturer ut til øyene Brac, Hvar og Vis eller til den koselige byen Trogir som også ligger på Unescos verdensarvliste. Det er også kort vei til den kjente Makarska kysten og strendene her.  I fjellene bak byen er det gode muligheter for fotturer og det arrangeres kajakk, kano og rafting-turer i området. Ved havna kan du leie båt, seilbrett eller bli med på dykke eller fiske-turer. Split er Kroatias nest største havneby og et perfekt utgangspunkt hvis man vil ta seg sjøveien videre. Det går daglig ferger til øyene Brac, Hvar, Vis, Korcula og Italia. Split er også vårt utgangspunkt for utleie av seilbåter, katamaraner og motorbåter. Vi har de fleste av våre båter liggende ved ACI Marina midt i Split sentrum. Nede ved havneområdet ligger også jernbanestasjon og busstasjon og herfra er det enkelt å reise rundt til andre deler av Kroatia. Det går f. eks buss til Dubrovnik hver annen time. Her går også flybussen til Split flyplass som ligger i Kastela, 20 km nord for Split. Split er en by som kan by på gode shopping muligheter, både inne i gamlebyen og i nye moderne kjøpesentre som ligger i de nyere bydelene. Dette er også en by med mange skobutikker, men du finner også eksklusive designe butikker og det kjente motehuset Zara har en stor butikk inne i gamlebyen som er svært populær. De fleste av byens innbyggere er fanatiske tilhengere av fotballaget Hajduk Split, som har vært et av Kroatias to beste lag i alle år. Laget var grunnstammen i landslaget som tok VM-bronse i 1998 og Haduk Split logoen vil man se overalt på bygninger, murer, busstopp og lignende. Split har ikke mange hoteller, og i perioden mai til august kan det være vanskelig å finne et ledig rom til en grei pris dersom du ikke har bestilt på forhånd. Vi anbefaler derfor gjester å bestille overnatting i forkant av reisen.

Send oss en forespørsel!

Fortell oss når du ønsker å reise, hvor mange dere er, alder på barna,
evt. hvor dere ønsker å bo, så gir vi dere en snarlig tilbakemelding på hva som er ledig.

Din melding:
Navn:
Adresse:
Postnummer:
Poststed:
Telefon:
E-post:

Gyldig epost adresse MÅ oppgies
for at vi skal kunne svare deg.