Destinasjoner

Søk i lopudreiser.no

Om Sipan

Øya Šipan er den største av Elafiti øyene som også kalles "Jelenski otoci" (hjort øyene) og den øya som har flest innbyggere. Øyas areal er på 16,5 km2 (9 km lang og 1,5 til 3 km bredt), høyeste punkt er Velji Vrh som er 243 meter. Šipan er en langstrukket øy med to små sjarmerende landsbyer på hver sin side av øya. Begge de to landsbyene ligger vakkert til og er godt skjermet i hver sin bukt. Landsbyen Suđurađ ligger tvers ovenfor øya Lopud og nærmest Dubrovnik. Landsbyen har ca 250 innbyggere og er en viktig havn, her kommer rutebåten Postira til kai og også bilfergen. Den andre landsbyen på motsatt side av øya er noe større og heter Šipanska Luka. Her lever det rundt 300 innbyggere og hutigbåten Nona Ana, som går fra Dubrovnik og til øya Mljet, legger til kai her. Avstanden mellom Suđurađ og Sipanska Luka er ca. 5 km. og her strekker øyas hovedvei, eller ”motorvei” som øyboerne selv sier, seg gjennom åker og eng samt frukthager og vingårder. Navnet ”motorveien” har veien fått på grunn av sin funksjon. Denne veien er laget for å opprettholde forbindelsen mellom de to bosettingene, både for buss og bil. Sipan er den eneste av Elaphites øyene som har biler, men det er ikke mange som er i bruk. Da vi gikk veien fra Suđurađ til Šipanska Luka, en hyggelig spasertur på en liten time, møtte vi to biler og øyas eneste buss. Det var ikke akkurat rush trafikk kan man si…..

Sipan ligger i det som heter Koločep-kanalen og det er ca. 1,5 km over til fastlandet. Det fins flere små ubebodde øyer rundt Sipan og de fleste besøkende er fra yachter eller seilbåter men også noen innbyggere fra Dubrovnik som kommer ut hit for å finne seg sin egen lille vik å hygge seg i. De kommer ut hit i sine egne båter, bader i det krystallklare vannet og hygger seg på spisestedene øya kan tilby. På Sipan bader man i hovedsak fra klipper, brygger og steinstrender, såkalte "pebble beaches", men i Sipanka Luka finnes det en liten sandtrand. Begge de to små landsbyene har flere hyggelige restauranter, noen kaffebarer og også et par små suvenirbutikker.

Øya Sipan er, som naboøyene Kolocep og Lopud, også en svært grønn og frodig øy. Øya består blant annet av en fruktbar og frodig dal, Šipansko Polje. Her dyrkes det mye druer og oliven, men også Johannes-brød, fiken og mandler vokser her foruten grantrær, sypresser, palmer og selvsagt middelhavskrydder planter og busker. Vårens blomstring på Elaphites øyene er fantastisk og det lukter helt vidunderlig av alle frukttrærne som står i blomst, her finnes både appelsin, mandarin, lime, sitron, kiwi, mango, druer, kirsebær og moreller. Øya er dekket av middelhavsvegetasjon og i sin tid, når det faktisk bodde over 7000 innbyggere på øya, skal det ha vært over 350 000 oliventrær på Sipan. Fremdeles er oljepressene i gang på øyas olivenoljefabrikk og beboerne fra både Lopud og Kolocep kommer til Sipan med sine oliven for å få laget familiens olivenolje. ”Šipanis” er den av Elaphites øyene som har vært lengst bebodd. I gamle dokumenter fra Dubrovnik har øya hatt flere navn, både Jupana, Zupana og Supana er nevnt og det nåværende navnet Šipan ble først tatt i bruk i år 1371. Under Dubrovnik republikken var øya svært populær som et hvilested for republikkens aristokrati. For sin skjønnhet, fred og pittoreske landskap ble Sipan anerkjent av Dubrovnik adelen veldig tidlig og de bygget 44 herskapshus på øya. Fordi øya i sin lange historie har vært befolket av mange seilere, fins det ca. tretti små kirker og kapeller på øya. De fleste av kirkene og kapellene som ble bygget i middelalderen, er i dag imidlertid kollapset og ligger i ruiner. I Suđurađ, rett foran havnen, ligger renessanse festningen bygget av familien Stjepović-Skočibuha i 1529. Andre spesielle bygninger er tårnet av Pakljena fra 1563, hertuginnens Summer Palace i Sipanska Luka og i Suđurađ den "Hellige Ånds kirke" med flatt tak formet som et kors.

Du trenger bare én time og 30 minutter med båt fra Dubrovnik for å unnslippe det urbane livet og komme til idylliske Sipanska Luka, hvor folk fremdeles lever på den måten deres forfedre gjorde. Du vil bli opprømt og glad av å oppleve det vakre krystallklare havet, duftende furuskog og den rike historien full av myter og legender som øya har å by på. Her kan alle nyte lange rolige sommerdager og netter som skaper en perfekt atmosfære langt borte fra det stressende livet i storbyene. Se fram til å oppleve øya Sipan og dens typiske dalmatiske landsbyer Sipanska Luka og Suđurađ!

 

Send oss en forespørsel!

Fortell oss når du ønsker å reise, hvor mange dere er, alder på barna,
evt. hvor dere ønsker å bo, så gir vi dere en snarlig tilbakemelding på hva som er ledig.

Din melding:
Navn:
Adresse:
Postnummer:
Poststed:
Telefon:
E-post:

Gyldig epost adresse MÅ oppgies
for at vi skal kunne svare deg.