Om Kroatia

Tidsforskjell: Kroatia har samme tid som i Norge. 

Strøm: 220 v, samme strømuttak som i Norge. 

Telefon: GSM-nett, norske mobiltelefoner kan brukes i Kroatia. God dekning. 

Drikkevann: Vannet fra springen kan drikkes men det er kalkholdig. Det er for øvrig lett å få tak i vann på flaske i alle dagligvarebutikker. Lopud og de andre øyene har godt drikkevann.

Klima: Langs kysten i Kroatia opplever du et deilig middelhavsklima og sjøtemperaturen blir om sommeren opp i 29 grader. I luften kan du forvente deg temperaturer mellom 25 og 35 grader, varmest i juli og august. Man bør passe på å bruke høy solfaktor og å drikke nok vann. Om vinteren holder temperaturene seg oftest på 10-15 varmegrader.

Språk: Kroatisk er et slavisk språk som ligger nært opp til bosnisk og serbisk med den forskjell at serbisk benytter det kyrilliske alfabetet, mens kroatene bruker det latinske. De aller fleste kroater som jobber i turistområdene snakker engelsk, og på kysten kan mange italiensk. Ellers i landet er det ikke alltid at lokalbefolkningen behersker et fremmedspråk, men ofte kan yngre kroater engelsk mens de eldre foretrekker tysk.

Strender: Kroatia har mange flotte badesteder langs kysten, men de fleste består av rullesteiner. Lopud har imidlertid nesten bare sandstrender, dette finner man også på Kolocep og Korcula.

Turistsesongen: Varer fra begynnelsen av mai til midten av oktober. Mai, september og oktober har god norsk sommertemperatur, vannet er noe kaldere på våren - men det er absolutt mulig å bade. Vi har feriert mye på Lopud i høstferien og har opplevd sol og "strand vær" hele uken. Selvfølgelig må man ta høyde for at været er mer ustabilt på denne årstiden og at man kan risikere regn, men temperturene er gode.

Flytid: ca 3 timer, avhengig av hvor i Norge du flyr fra.

Innreisebestemmelser: Nordmenn trenger ikke visum for å reise til Kroatia for opphold på inntil 3 måneder, men husk å ha med gyldig pass! Passet må ha gyldighet 3 måneder utover det aktuelle oppholdet. Dersom du som ikke-kroatisk statsborger ønsker å bosette deg eller oppholde deg i Kroatia i lengre periode enn 3 måneder, anbefaler vi deg å sjekke krav til oppholdstillatelse. Husk å ha med deg pass om du skal besøke nabolandene til Kroatia.

Helse og forsikring: Kroatia har et offentlig helsevesen som i Norge, men standarden på sykehusene er noe lavere. Folketrygdens EØS-kort gjelder ikke. Man bør derfor ha en god reiseforsikring.

Vaksine: Ingen obligatoriske

Kriminalitet: For tilreisende er Kroatia et trygt land å ferdes i. Kriminaliteten er lav og i hovedsak bør det være tilstrekkelig å følge generelle råd til reisende ved besøk i Kroatia.

Generell informasjon om butikkenes åpningstider i Kroatia: Åpningstider er normalt 08.00-19.00 mandag-lørdag, men noen er stengt på søn- og helligdager. I turistsesongen holder butikkene gjerne åpent noe lenger, og også på søndager. Store kjøpesentre har som regel åpent til 21.00 på hverdager og til 18-19.00 på søndager. Bankene er åpne mandag-fredag 0800-1900, mens postkontoret har åpent til 20.00 på hverdager og til 13.00 på lørdager. Skoleferien er i juli og august. Vær for øvrig oppmerksom på at kroatiske helligdager avviker en del fra de norske, ettersom de følger de katolske og i tillegg har egne nasjonale helligdager.

Prisnivået: Prisnivået i Kroatia er behagelig for nordmenn, du kan få et godt måltid på restaurant til under 100-lappen. En øl koster rundt 15 kr. I butikkene er prisen på de fleste matvarer halvparten av hva vi betaler hjemme.  

Betalingsmidler i Kroatia: Valutaen er Kroatiske Kuna, 1 kuna <=> 1 kr pr. nov-13. De fleste hoteller, butikker og restauranter tar de internasjonale kredittkortene Diners, American Express, Mastercard/Eurocard, samt VISA. Det finnes minibankautomater tilgjengelig på alle våre destinasjoner.

Tips: Det er vanlig å gi 5- 10% tips på restaurantene. Det er også vanlig at det legges igjen litt tips til dem som rengjør leilighetene.

Dyr/insekter: Noen små slanger kan påtreffes men disse er ikke giftige. Litt mygg i perioder, ikke plagsomt mye. Se opp for kråkeboller om man bader utenfor strand. Kan være lurt med badesko. Er man så uheldig å tråkke på en, la piggene stå i foten, ikke prøv å ta dem ut. Gjør som lokalbefolkningen, smør stedet inn med olivenolje og legg forbinding rundt dynket i olivenolje. La dette være på i et par dager og piggene vil etter hvert komme ut av seg selv.

Sengetøy/håndklær: I alle husene er sengetøy samt min. to håndklær pr. pers. (ett stort + ett lite) inkludert i leien. Strandhåndkler må taes med men man får også kjøpt dette de fleste steder i Kroatia, også på øyene. Det er vanlig med skifte av sengetøy en gang i uka og håndkleskift 2-3 ganger i uka.

Rengjøring: Varierer noe fra hus til hus men det vanligste er rengjøring mellom hver gang det skiftes gjester, alternativt en gang i uka. Vanligvis tømmer gjestene sitt eget søppel, vasker kopper og holder toalettpapir(noen ruller finnes ved ankomst). Hør med huseier ved ankomst hva som er vanlig i det huset du skal bo. 

Leiebetingelser: Alle våre gjester må sette seg inn i våre betingelser som står nederst på siden. Her finner dere viktig informasjon om leieprosessen og evt. avbestilling.

Taxi: Benytter man taxi, kan det være lurt å forhøre seg om prisen på forhånd, og påse at taksameteret benyttes.

Trafikk: Trafikkulturen er noe mer aggressiv enn i Norge. Vær oppmerksom på at promillegrensen er 0,5, og at det er innført forbud mot å snakke i mobiltelefon mens man kjører.

Telefonere fra Norge: 00 385 +bykode + abonnentens nummer Telefonere fra Kroatia: 00 47 + abonnentens nummer Nødnummer: Det generelle nødtelefonnummeret i Kroatia, som også er engelsktalende, er 112.

 Viktige telefonnr: 92 - Politi, 93 - Brann, 94 – Førstehjelp, ambulanse, 901 – Internasjonal informasjon, 981 – Generell informasjon, 987 – Trafikk-/veginformasjon 988, – Lokal nummeropplysning

Helligdager i Kroatia:

1. januar: Nyttårsdag

6. januar: Helligtrekongersdag

1. mai: Arbeidernes dag

30. mai: Nasjonaldagen

22. juni: Grunnlovsdagen

5. august: Nasjonal takkedag

15. august: Jomfru Marias himmelfart

25. - 26. desember: Jul

Vær OBS på helligdager i forhold til rutebåtenes rutetabell!

 

Norsk ambassade i Zagreb: Petrinjska 9, HR-10 000 Zagreb, Kroatia.Tel: +385 1 4922831 Kroatias ambassade i Norge: Drammensvn. 82, 0271 Oslo.Tel: 23014050

Fakta om Kroatia: Offisielt navn: Republika Hrvatska – Kroatia (Den Kroatiske Republikk) Hovedstad: Zagreb Største byer: Zagreb (779 145 innbyggere), Split (188 694), Rijeka (144 043), Osijek (114 616), Zadar (72 718), Slavonski Brod (64 612), Šibenik (51 553) Flateinnhold: 56 542 m2 Folketall: 4 494 749 (juli 2006)

The Royal Norwegian Embassy in Zagreb Petrinjska 9 10 000 Zagreb Croatia

Tel: +385 1 492 2829 Fax: +385 1 492 2832 E-mail: emb.zagreb@mfa.no

Åpningstider mandag til fredag:

08.30 – 16.00 (15 september - 14 mai) 08.30 – 15.00 (15 mai - 14 september)

Besøkstid: 10.00 – 12.00

Nødnummer etter kontortid: +385 (0) 99 606 5050